Niezwykła kukurydza
PRZEKĄSKI I GOTOWANIE
Materiały:
kolby kukurydzy
brązowe papierowe torebki
kuchenka mikrofalowa
Co należy zrobić:
1. Przynieś do klasy kukurydzę w kolbach. Poproś dzieci o pomoc przy usuwaniu łusek.
2. Pomóż dzieciom zapisać swoje imiona na papierowych torebkach.
3. Umieść po jednej kolbie kukurydzy w każdej z torebek. Zamknij torebki, zawijając ich otwartą krawędź.
4. Włóż jedną torebkę do kuchenki mikrofalowej. Podgrzewaj przez trzy minuty. Nie pozostawiaj kuchenki bez nadzoru.
5. Wyjmij torebkę z kuchenki. Kukurydza powinna się uprażyć, dzięki czemu dzieci będą mogły zjeść popcorn prosto z kolby.
Otwórz mnie
PRZEKĄSKI I GOTOWANIE
Materiały:
klucz francuski
śrubokręt
młotek
otwieracz do puszek
ubijak do jajek
orzechy w łupinach (ziemne, włoskie itp.)
cytrusy (pomarańcze, grejpfruty, mandarynki)
łyżka widelec
Co należy zrobić:
1. Połóż na stole narzędzia, kuchenne przybory, owoce i orzechy.
2. Niech każde z dzieci wybierze po jednym orzechu.
Uwaga: Sprawdź, czy malcy nie są uczuleni na orzechy. Jeśli choć jedno z dzieci ma na nie alergię, zastąp orzechy przedstawiającymi je rysunkami.
3. Spytaj każde z dzieci, które z narzędzi i przyborów leżących na stole może posłużyć do rozłupania orzecha lub skórki owocu i zjedzenia ich zawartości.
4. Porozmawiajcie o innych sposobach otwierania orzechów i owoców.
5. Poproś dzieci, aby spróbowały użyć różnych przyborów i narzędzi do obierania orzechów i owoców. Nadzoruj te próby i w razie potrzeby pomagaj malcom.
6. Zjedzcie rezultaty swojej pracy!