Mini ciastko wiśniowe
PRZEKĄSKI I GOTOWANIE
Materiały:
foremki do babeczek (najlepiej z folii aluminiowej)
wafle waniliowe
błyskawiczna masa waniliowa do ciast
mleko (do masy waniliowej)
nadzienie wiśniowe
staroświeckie ręczne ubijaki
kilka łyżek stołowych
foliowe torebki
Co należy zrobić:
1. Rozrób masę waniliową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Pozwól dzieciom rozmieszać masę z mlekiem za pomocą ręcznych (nie elektrycznych) ubijaków.
3. Daj każdemu z malców foremkę (najlepiej z folii aluminiowej). Niech dzieci ułożą wafel na dnie foremki, na papierze do pieczenia.
4. Niech każde z dzieci położy około 2 łyżki stołowe masy waniliowej na waflu, a następnie na tej masie 1-2 łyżki stołowej nadzienia wiśniowego.
5. Jeśli to możliwe, wstaw ciastka do lodówki na co najmniej pół godziny.
6. Zjedzcie ciastka na podwieczorek, a jeśli dzieci coś zostawią, niech zapakują resztki w foliowe torebki i zabiorą do domu.