Owocowi odkrywcy
PRZEKĄSKI I GOTOWANIE
Materiały:
kilka gatunków owoców, najlepiej mniej popularnych
ozdobne talerze
ostre noże (wyłącznie do użytku osoby dorosłej)
małe plastikowe talerze lub kubeczki
serwetki
Co należy zrobić:
1. Przynieś do sali kilka gatunków mniej popularnych owoców, na przykład mango, orzecha kokosowego, ananasa, awokado itp.
2. Porozmawiaj z dziećmi o pożywnych pokarmach, zwłaszcza owocach. Spytaj malców, jakie owoce najbardziej lubią, i czy kiedykolwiek próbowali jakichś mniej popularnych gatunków.
3. Pokaż dzieciom przyniesione owoce, zanim je pokroisz. Potnij wszystkie owoce na małe kawałeczki i poukładaj próbki na talerzach bądź w kubeczkach.
4. Zachęć dzieci do spróbowania wszystkich owoców i wybrania ulubionych.
Uwaga: Zwróć uwagę na wszelkie alergie pokarmowe wśród dzieci i odpowiednio dostosuj menu.